Japonya’da yaşlılara ehliyet yasağı tartışması
Nüfusun hızla yaşlandığı Japonya’da artan trafik kazalarını önlemek için yaşlıların araba kullanmaması için başlatılan kampanya tartışma yaratıyor.
Ülkede yeni bir yasaya göre, 75 yaş üstündeki herkesin ehliyetlerini yenilemek için demans testinden geçmesi zorunlu hale getirildi. 70 yaş üstündekilerin de yaşlanmanın refleksler ve görme kapasitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin anlatıldığı oturumlara ve polisle sürüş testine katılması gerekiyor.
Japonya hükümeti son 10 yılda yaşlı insanların ehliyetlerini teslim etmeleri için teşvik edildiği bir kampanya düzenliyor. İş yerleri, ehliyetlerinden vazgeçenlere bazı ayrıcalıklar sunuyor, restoranlar ücretsiz yemek veriyor. Hatta cenaze hizmetleri fiyatlarını düşüren firmalar bile var.
NÜFUSUN EN HIZLI YAŞLANDIĞI ÜLKE
Dünyada nüfusun en hızlı yaşlandığı ülke olan Japonya’da ileri yaştaki sürücülerin yol açtığı ölümcül kazalar da hızla artıyor. 2019’da Tokyo’da 87 yaşındaki bir kişinin yaya geçidinden geçen bir kadın ve 3 yaşındaki kızını arabayla çarparak öldürdüğü olay sonrasında, ehliyetlerini gönüllü olarak geri veren yaşlı nüfusun oranı artmıştı.
Ancak hâlâ çok sayıda yaşlı Japon, özellikle genç akrabalarından uzakta ve toplu taşımanın yetersiz olduğu yerlerde yaşayanlar, arabalarına ihtiyaç duyuyor.
Yetkililere göre bugün ülkede ciddi trafik kazalarının yarısından fazlasında yaşlı Japonların rolü var. Yaşı ilerlemiş birçok kişiye yeni ehliyet vermediklerini anlatan polis Yutaka Kanaizumi, birçok kişinin bu karar karşısında çok öfkelendiğini söylüyor.